Öppettider

Köpcentrum i Sverige, öppettider och deras olikheter

Nu har termometern äntligen klättrat över 20 grader och de där jeansen har börjat bli lite för varma. Det är dags att återigen plocka ner sommarkläderna. Eller ska man kanske åka och köpa en helt ny sommargarderob? Om det är vad du väljer att göra så finns det många platser dit du kan åka och shoppa. Då det blir lite tråkigt att bara ha en butik att välja på, så därför råder jag dig självklart att åka till ett av Sveriges många köpcentrum. Men vart ska man åka och vilket är bäst? Jag har försökt besvara den frågan och för att hjälpa er har jag sammanfattat mina resultat i denna guide. Men innan vi kollar djupare på några av våra köpcentrum så är det dag för ett hopp bakåt i tiden. Vi ska nämligen kolla på köpcentrumens historia.

Köpcentrumens historia:

Vi landar i antiken. Dessa köpcentrum var många affärer intryckta under ett tak som ofta var gjort av tyg. Här satte försäljarna upp sina stånd och ropade ut sina varor. Vid första anblick märker man inte så många likheter med dagens gallerior men om man tar en djupare titt så börjar man se likheterna. I dagens köpcentrum så måste affärerna vanligtvis betala en avgift för att få sälja i köpcentrumen. Så var det även här. Dessutom stängde affärerna och öppnade runt samma tid så de hade samma öppettider. Man kan fortfarande se dessa i till exempel Thailand och Kina där de fortfarande har så kallade basarer. För att komma till våra moderna köpcentrum måste vi hoppa framåt i tiden igen till år 1955. Det var då Sveriges första moderna galleria öppnades i Luleå. Den hette Shopping och tanken med den var att hela stadslivet skulle flytta in i den under de kalla mörka vintermånaderna. Efter det tog det fart och nya köpcentrum öppnades upp över hela landet.

Med så många köpcentrum är det svårt att veta vad de erbjuder och vilka öppettider de har.

Det är därför har jag gjort denna guide för att hjälpa er välja ett bra köpcentrum att åka till. Den kommer att gå igenom fem olika köpcentrum på olika platser i landet och kommer sen att gå igenom vad man ska tänka på när man väljer vart man ska åka.

Mall of Scandinavia:

Den här listan skulle inte gå att göra utan att nämna Mall of Scandinavia (TODO!) ; Sveriges största köpcentrum. Här finns allt du kan tänka dig från bio till restauranger. Vill du shoppa så har de även några av Sveriges största butikskedjor som Dressman och H&M. Förutom ett enormt utbud av affärer så erbjuder dem också generösa öppettider. De har öppet från 10:00 till 21:00 varje dag i veckan. Det är det inte många affärer som har och speciellt inte många köpcentrum. Men du kan självklart även köpa andra saker än kläder här. Dem har ett flertal butiker som Akademibokhandeln och Clas Ohlson. Dem har också Sveriges enda Disney Store. Där säljer dem allt som har att göra med Disney, Star Wars eller Marvel. Centralt belägen i Stockholm ligger den nära tusentals människor och tusentals åker från resten av landet bara för att se den. Med Sveriges första kommersiella IMAX biograf kommer du inte bli besviken när det kommer till bio. Om du gillar lite mer exklusiv shopping så erbjuder Mall of Scandinavia ett antal butiker som Michael Kors och Victoria’s Secret. Man kan sammanfatta Mall of Scandinavia med att de har något för alla oavsett om du är kille eller tjej, gammal eller ung.

Ingelsta Shopping

Ingelsta Shopping:

I utkanten av Norrköping hittar vi Ingelsta Shopping (TODO!). Detta köpcentrum är något mindre än Mall of Scandinavia med bara 53 butiker men det har ändå ett stort utbud av butiker. Dess öppettider är något mindre än Mall of Scandinavia då de har öppet 10–20 på vardagar och 10–18 på helger. Bor du i Stockholm är det inte värt att åka hit men bor du i Norrköping så är detta definitivt värt ett besök. De har som sagt ett bra utbud med allt ifrån kläder till teknik med affärer som H&M och Teknikmagasinet. Sedan kommer vi till en nackdel som är att de inte har någon biograf inne på köpcentrumet. Detta kan definitivt vara tråkigt om man åkt långt för att komma hit. Vad de däremot har är en foodcourt där de serverar båda vanlig husmanskost, pizza och asiatiskt. Det gör att alla kan äta vad de vill men man kan ändå sitta tillsammans. Det är en av sakerna som har gjort köpcentrumet så populärt. En annan sak är att det ligger nära till båda Busfabriken och Yoump vilket gör att barnfamiljer ofta stannar här efter att ha besökt någon av dem platserna. Ingelsta Shopping vet att många barnfamiljer besöker dem och har därför en mindre lekplats. Dock saknas en leksaksaffär i köpcentrumet vilket säkerligen får vissa kunder att söka sig någon annanstans. Så för att sammanfatta Ingelsta Shopping skulle jag säga att de har något för nästan alla.

Wachtmeister Galleria

Wachtmeister Galleria:

Detta är det mest besökta köpcentrumet i Blekinge. Dock betyder detta inte särskilt mycket eftersom det bara finns fem köpcentrum i hela Blekinge. Med sina 31 butiker och restauranger så är detta köpcentrumet det minsta hittills men trots detta så har de butiker inom alla kategorier. Dem har faktiskt allt ifrån glasögon till kläder. Då det är en väldigt liten galleria har de inte särskilt bra öppettider. På vardagar har de öppet från 10–18 och på helger 10–16. Detta är väldigt korta öppettider men det är ungefär vad man kan förvänta sig från en mindre galleria som den här. Jag skulle inte rekommendera ett besök här eftersom utbudet är litet och öppettiderna är dåliga. Är ni i Blekinge och behöver handla något så kan ni självklart åka hit men det är inte värt en längre resa. Sammanfattningen av Wachtmeister Galleria (TODO!) är att de har vissa produkter men det är långt ifrån säkert att du hittar vad du letar efter här.

Torp Köpcentrum

Torp köpcentrum:

Vi gick från störst till mindre till minst men nu vänder vi på trenden med Torp köpcentrum (TODO!)! Detta köpcentrum som ligger strax utanför Uddevalla har ett 80-tal butiker och restauranger vilket gör att det storleksmässigt hamnar mellan Ingelsta Shopping och Mall of Scandinavia. Öppettiderna varierar från butik till butik där dem tidigaste öppnar klockan 7 och de flesta klockan 10. Butikerna stänger sedan runt klockan 20:00 och de senaste stänger 22:00. På helgerna är öppettiderna något kortare då de flesta affärer stänger runt klockan 18:00. Butiksutbudet är väldigt varierat då de har allt ifrån Bauhaus till BR Leksaker. Här har de en fördel gentemot Ingelsta Shopping då de har en leksaksbutik vilket definitivt kommer att locka mer barnfamiljer. För att locka familjer har de även något som de kallar för Familjelounge. Detta är ett område där barnfamiljer kan sitta. Det finns micro, skötbord och det är nära till toaletterna. Detta kommer definitivt att locka flera barnfamiljer till köpcentrumet. En sammanfattning av Torp Köpcentrum är att de har något för alla. Oavsett vad du letar efter så finns det där. Med drygt 80 butiker så kommer du säkerligen hitta det du behöver och kommer inte lämna köpcentrumet besviken.

Charlottenbergs Köpcentrum

Charlottenbergs Köpcentrum:

I Charlottenberg hittar vi Charlottenbergs köpcentrum. Med ett femtiotal butiker så hamnar köpcentrumet mellan Ingelsta Shopping och Wachtmeister Galleria om man pratar om storleken men trots att den inte är så stor får den gott om kunder varje år. Det beror på att den ligger nära den norska gränsen vilket gör att många norrmän åker hit för att handla. Norrmännen åker hit på grund ut av att det är mycket billigare att handla i Sverige än i Norge. Gallerian erbjuder fyra olika restauranger och gratis WIFI vilket alltid är trevligt. Utbudet på butiker är ganska stort och de erbjuder det mesta ifrån kläder till heminredning. För att locka mer kunder erbjuder de även ett lekrum med samma öppettider som köpcentrumet. Själva Köpcentrumet har öppet 363 dagar per år och har på vardagar öppet från 10 – 20. På helger har de något kortare öppettider då de bara har öppet från 10–19. Detta är ändå ganska bra öppettider och man borde hinna handla vad man behöver under deras öppettider. En sammanfattning av detta köpcentrum är att de har det mesta. Om du letar efter något så borde du kunna hitta det här.

Men vad ska man egentligen tänka på när man väljer vilket köpcentrum man ska åka till? Det kan vara väldigt svårt att veta men jag hoppas att dessa tips ska kunna hjälpa er.

Tips för att välja köpcentrum:

Om ni är en barnfamilj som ska åka och handla inför sommaren så kan det vara bra att välja ett köpcentrum som inte är för långt borta. Detta beror på att barn oftast inte gillar att sitta för länge i bilen. Dessutom kanske köpcentrumet inte har öppet när ni kommer fram om det ligger fem timmar bort. Sedan kan det vara bra att kolla om de till exempel har ett lekland för barnen. Kanske har det ett familjerum där ni kan värma mat och byta blöja? Allt sådant är väldigt viktigt att ha koll på om man ska handla med barn. Men låt säga att ni inte har några barn och att ni bara ska handla åt er själva. Återigen är öppettiderna viktiga. Man vill inte rusa genom butikerna och glömma hälften av vad man skulle köpa. Därför rekommenderar jag att ni väljer ett köpcentrum med långa öppettider och detta är extra viktigt om ni har långt att åka. En annan sak som kan vara bra att kolla upp innan man åker är vilka butiker som köpcentrumet erbjuder. Man vill inte komma dit och upptäcka att man inte kan handla allt man behöver.

Dessa tips är väldigt bra just nu men hur ser framtiden ut för köpcentrumen? Kommer de att finnas kvar eller kommer de att få minska sina öppettider tills de är stängda för alltid? Ingen vet men många har gissat och här nedanför kan ni läsa min gissning.

Köpcentrumens framtid:

Vi började texten med en blick bakåt på hur det var och vi kommer avsluta den med en blick in i framtiden. Personligen så tror jag inte att köpcentrum kommer finnas kvar i framtiden. Internethandel blir allt mer populärt eftersom man inte behöver lämna huset och man är inte är beroende av några öppettider. Många jobbar när de stora köpcentrumen har öppet och tycker därmed att det är enklare att handla online. Dessutom så behöver man inte kolla upp vilka butiker som köpcentrumet erbjuder. Alla produkter man vill ha finns nämligen på nätet. Med snabbare leveranstider och billigare frakt så försvinner allt mer nackdelar med att handla online och jag tror därför att det kommer bli ännu vanligare i framtiden. Om köpcentrumen inte kan övervinna alla de nackdelar som de lider av som öppettider och utbud så kommer de inte finnas kvar i framtiden. Internet handel är mycket bekvämare och människor är bekväma av sig. Finns det ett enklare alternativ så tar de flesta det. Därför tror inte jag att köpcentrumen kommer finnas kvar i framtiden. Det kanske låter dystert men det är vad jag tror kommer att hända i en inte allt för avlägsen framtid.

1955 var året då det första köpcentrumet byggdes här i Sverige. Sedan dess har de spridit sig och man kan hitta köpcentrumen över hela landet. Med långa öppettider och stora utbud är köpcentrumen väldigt populära i dagsläget med tusentals besökare varje år. Men denna tid lider mot sitt slut när allt fler börjar handla på internet eftersom det är både enklare och smidigare. Hur ser framtiden ut för köpcentrumen; kommer de att överleva? Ingen vet men många har spekulerat och det ser inte bra ut. Kommer köpcentrum överleva fram till 2055 och fira hundra år? Jag tvivlar på det. Därför borde vi utnyttja dem den tid de har kvar. Se till att deras öppettider inte minskar mer utan bara ökar. Vill du handla så är köpcentrumen fortfarande ett väldigt bra alternativ som jag tycker att man borde utnyttja. Därför rekommenderar jag definitivt köpcentrum för alla er som gillar att handla.

Tillbaka till alla nyheter