Öppettider

Mataffärer och deras historia

Nu är sommaren här och svenskarna börjar komma ut ur sina hus. När solen skiner lockas vi till att plocka fram grillen och ställa fram utemöblerna. Men för att äta middag ute, behöver man då inte något att äta? Men med så många matbutiker; hur ska man veta vilken man ska välja? För att göra valet enklare har vi satt ihop denna guide om mataffärer. Låt oss börja med ett snabbt hopp bak i tiden.

Historia:

Gammal butik

Vi landar år 10 982 före Kristus. Detta är det äldsta beviset av ett jordbrukssamhälle. Det första de odlade var vete och samhället växte upp i Syrien. Nu undrar ni kanske vad bönder har med matbutiker att göra. De har faktiskt väldigt mycket med det att göra. Från första början behövdes nämligen inga butiker. Bönderna odlade den mat de behövde och handlade i princip inget. Men sedan började byarna växa och alla kunde inte odla egen mat. Då började bönderna sälja delar av sin mat och det är det som är de första mataffärerna. Sedan kom det handlare som köpte upp maten av bönderna och sen sålde det vidare till resten av folket. Det är precis det systemet vi har idag om man tänker på det. Nu tar vi och hoppar framåt några tusen år. Vi landar på tidigt 1900-tal. Under de tusentals år som gott sedan de första människorna blev bönder har utvecklingen av affärer nästan stannat av. De är fortfarande små affärer som handlar direkt från bönderna och som sedan säljer vidare till resten av befolkningen. Dessutom hade inte affärerna samma utbud som idag. Ville du ha kött till exempel var du faktiskt tvungen att gå till ett slakteri, ville du ha bröd så var det bagaren som gällde. Sedan stängde i princip alla butiker under söndagen för att det var vilodagen. Så att öppettiderna har i alla fall blivit mycket bättre. Men sedan under 1900-talets andra hälft så hände något. Affärerna började bli större och större tills de blev vad vi har idag. Nu har vi gått igenom historien för matbutikerna men vilka har vi egentligen idag och vilken av dem ska man välja? Låt oss försöka besvara den frågan nu.

Nedan följer en lista om olika matbutiker och deras respektive sida öppettider.nu hittar ni här:

ICA:

Ica butik

Vad skulle denna artikel vara om vi inte nämnde ICA? Detta är en av våra äldsta matbutiker och 1917 förändrade de mataffärerna. De kom på ett nytt koncept som gjorde att många små lanthandlare gick ihop. De samarbetade i vad som kallades inköpscentraler men konkurrerade lokalt. Detta blev snabbt väldigt populärt och fler och fler butiker anslöt sig. 1964 beslöt man sedan att alla butiker som var medlemmar i ICA skulle också heta just ICA. I ett svep fick 9000 butiker över hela landet byta namn och sätta upp den nya ICA-loggan. Den är faktiskt samma än idag. Sedan dess har butikerna växt och så har ICA märket. Nu har ICA tex en egen bank och ett eget kort. Ett tag hade de restauranger och mjölkbarer. Men hur ser ICA ut idag? I nuläget har ICA 4 olika sorters butiker som alla är lit olika. Här följer nu en snabb genomgång:

Ica Maxi:

Vi börjar i toppen och arbetar oss nedåt. ICA Maxi är den största ICA butiken. Dessa butiker ligger oftast i utkanten av en tätort och har för det mesta generösa öppettider. De har nästan alltid öppet till klockan 22 på kvällen och brukar öppna runt klockan 7 eller 8. De har förutom matvaror även kläder, skor och husgeråd. Detta har gjort ICA Maxi till en mycket populär butik att storhandla i då de har allt du kan tänkas behöva för veckan.

Ica Kvantum:

Ica Kvantum butik

Vi började i toppen och arbetar oss nedåt så här kommer Icas näst största butik: Ica Kvantum. Dessa är stora butiker som oftast ligger i utkanten av tätorter. De har ett stort utbud av färskvaror och har en hög grad av manuell service. De säljer inte heller kläder och liknande som Ica Maxi. De flesta Ica Maxi butiker var Ica Kvantum innan man byggde ut.

Ica Supermarket:

Ica Supermarket butik

Dessa butiker ligger ofta mer centralt än de ovanstående och har en högre personaltäthet. Då de är lite mindre har de inte ett lika bra utbud och deras öppettider är inte heller riktigt lika bra. Trots detta är Ica Supermarket en bra butik som har det mesta inom matvaror.

Ica Nära:

Ica Nära butik

Nu har vi kommit till den minsta av Icas butiker, rättare sagt Ica Nära. Denna ligger alltid nära kundernas bostäder därav namnet. För att vara en så bra matbutik som möjligt så erbjuder de riktigt bra öppettider. Butikerna brukar ha öppet från 8–22 på vardagar och något kortare på helger. Detta är för att butiken ska vara ett bra alternativ som ligger nära din bostad. Butiken har mellan 5000 och 8000 varor i sitt sortiment.

Sammanfattningsvis kan man säga att Ica är en bra butik med flexibla öppettider och ett enormt sortiment. De är ofta lite dyra men de har en väldigt bra kvalité på sina produkter. Därför kan jag definitivt rekommendera Ica om ni behöver handla något och är beredd att spendera lite pengar för att få bättre kvalité. Nästa butik som vi ska prata om heter Willys.

Willys:

Willys butik

Willys är något av en nyare butik om man jämför med Ica men den har ändå förändrat matvaruindustrin i Sverige på sitt eget sätt. Den första Willys butiken öppnade 1975 när Lars Lundin tog över en liten livsmedelsbutik i Göteborg. Hans koncept var enkelt: att sälja matvaror billigare än alla andra. Han lyckades med detta genom att sälja i storpack ofta direkt från lastpallarna. Detta gav extremt låga styckpriser och butiken fick snabbt ett rykte om att vara väldigt billig. Detta ledde till att butiken hade en omsättning på två miljoner redan under det första året. Snart behövdes mer plats och en ny butik öppnades som kallades för Willys Cash. Kedjan köptes sedan upp av Axfood som döpte om butiken till Willys, därav namnet. Än idag är Willys än av de billigaste matvarubutikerna med mycket låga priser och ett stort sortiment. Allt detta har gjort butikskedjan väldigt populär och de har en årlig omsättning på 23 miljarder kronor. För att kunna konkurrera med sina konkurrenter erbjuder Willys också väldigt bra öppettider: måndag till lördag brukar de ha öppet mellan 8–21 och på söndagen har de öppet 10–21.

En sammanfattning av Willys är en billig butik med bra öppettider. Detta har gjort Willys mycket populärt och om du vill handla något men inte vill betala för Icas kvalité skulle jag definitivt rekommendera Willys. Nästa butik som jag ska tala om heter Lidl.

Lidl:

Lidl butik

Lidl är den första butiken på denna lista som verkar internationellt. Butiken kommer från början från Tyskland och grundades 1973 i Tyskland. Lidl är en lågprisbutik som säljer lite av allt. Om du behöver handla mer än bara matvaror så kan Lidl vara ett väldigt bra val då de även säljer lite kläder och utemöbler. Butikerna ligger oftast utanför stadskärnan i hus uppförda speciellt för Lidl. De har nu butiker i 23 länder och planerar att expandera till fyra varav ett av länderna är USA vilket definitivt kommer öppna upp dem för en helt ny marknad. För att kunna konkurrera med andra lågprisbutiker som till exempel Willys har Lidl ganska bra öppettider de flesta av dagarna. På vardagar har de öppet mellan 09:00-20:00. På lördagar har de öppet mellan 09:00-18:00 och på söndagar har de öppet mellan 10:00-13:00. Söndagens öppettid är inte särskilt bra men öppettiderna de andra dagarna är ganska bra. Det kan inte konkurrera mot vissa andra butiker som Ica men de har ändå relativt bra öppettider.

En sammanfattning av Lidl är att de är en billig butik med ett bra sortiment. Dock har de inte lika bra öppettider som många andra butiker och på söndagar får du skynda dig om du ska hinna handla något. Därför säger jag att Lidl är en bra butik men det finns bättre alternativ som Willys om du vill ha en lågprisbutik. Jag rekommenderar fortfarande Lidl men bara om du inte vill betala för Ica och det inte finns ett Willys i närheten. Nu ska vi ta en titt på den näst sista mataffären och den heter Tempo.

Tempo:

Tempo butik

Det första Tempovaruhuset öppnade portarna 1932 på Östermalm i Stockholm. Lägg märke att jag sa varuhuset och inte mataffären. Det beror på att när Tempo först startade så var det ett varuhus och inte en mataffär. Tempovaruhusen skulle bestå fram till 1985 då de antingen bytte namn till Åhléns eller lades ner. Nästa som tog upp märket Tempo var ett företag som ni nog känner igen från Willys. Axfood. Detta företag driver nu alla tempobutiker som finns kvar. Tempo är mindre butiker som ofta ligger nära bostadsområden och stadskärnan. De har ett bra utbud trots sin storlek och deras största konkurrent är antagligen Ica nära. Dock erbjuder Tempo billigare priser än Ica vilket ger de än liten fördel. Dessutom har de bra öppettider om än lite kortare än Ica nära. De flesta butikerna öppnar runt klockan 8 och stänger runt klockan 21 vilket ger dem väldigt bra öppettider som matchar de större butikerna som Willys och Ica.

En sammanfattning av Tempo är att de är en bra butik med bra priser. De har bra öppettider så du kan nästan alltid handla där utan att vara orolig för att de ska stänga. Dessutom ligger de ofta nära bostadsområden och stadskärnan så det borde inte vara alltför långt att gå för att komma dit. Allt detta gör att jag definitivt rekommenderar Tempo om du ska handla. Nu är det dags för den sista mataffären på vår lista. City Gross.

City Gross:

City Gross butik

Den första City Gross butiken öppnade 1993 och det är ytterligare en lågprisbutik. En av deras stora dragplåster är deras noga utvalda svenska kött. Inget annat kött tillåts. Sedan dess har de bara expanderat och byggt ut. Runt år 1999 öppnades en ny butik i Malmstorp. Nu är de uppe i 40 butiker runt om i landet och de erbjuder bra produkter till ett bra pris. Deras fokus ligger fortfarande på kött men på senare år har de blivit tvungna att importera kött för att inte få brist. Det kött de väljer att importera är noga kontrollerat och kommer från gårdar med god djurhållning. City Gross erbjuder även bra öppettider. På vardagar har de flesta butikerna öppet från klockan 08:00 till 21:00 och på helgerna har de öppet från 08:00-19:00.

En sammanfattning av City Gross är bra öppettider och bra produkter. Om du gillar att grilla är det här definitivt butiken för dig då de satsar extra på kvalitéts kött. Nu är det dags att avsluta denna text med en blick framåt i tiden.

Framtiden:

Redan nu ser vi matindustrin förändras. Saker som Linas matkasse blir alltmer populärt. I framtiden tror jag att det är så vi kommer köpa mat. Vi kommer gå in på internet och beställa hem mat; antingen färdiga matkassar eller i matkassar som vi själva plockat ihop. På detta sätt så slipper vi lämna huset något som vi lata människor gillar. Dessutom blir internet handel vanligare för varje år som går så varför skulle det vara något annorlunda med matindustrin? Det enda som jag kan tänka mig skulle bli problematiskt är plock godiset. Sverige är ett av dem få länder som använder det systemet men det är något som vi svenskar gillar. Kanske skulle det finnas färdigplockade godispåsar man kunde beställa med sina favorit godisar i. Jag vet ärligt talat inte utan kan bara göra välgrundade gissningar. Ingen kan förutspå framtiden, vi kan bara gissa och se.

I Sverige finns det massvis av bra matbutiker med bra utbud och bra öppettider. De är olika bra beroende på vad du vill ha men det är bara bra. Om en butik hade monopol på mat så skulle de kunna sätta vilka priser de ville vilket definitivt inte skulle sluta bra för konsumenterna. Därför är det bra med flera butiker som konkurrerar med varandra om kunderna. Jag tror att det kommer bli mindre matbutiker i framtiden. Det är troligt att det kommer att finnas några få stora men den största handeln kommer nog att ske över internet. Så vill du ha kvar våra matbutiker råder jag dig att sluta handla på internet och gå ut istället. Annars kommer de definitivt försvinna.

Tillbaka till alla nyheter